Liga pentru Educatie, Cultura si Sport (LECS) a implementat in perioada 1 februarie – 20 mai 2010 proiectul „Training4Action! Youth In Action!”, finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.
Acesta a fost un program amplu de dezvoltare avand ca scop cresterea initiativelor creative de implicare in comunitate a 25 de tineri selectati din 15 licee bucurestene.
Cursurile au acoperit o paleta variata de teme, desfasurandu-se in doua etape:
1. Prima etapa a proiectului a avut loc in perioada 1-7 februarie la pensiunea Steaua Dunarii, din comuna Eselnita, unde au fost abordate teme precum auto-cunoastere, leadership personal, comunicare, relatia fiecaruia cu mediul, interculturalitatea, orientare in cariera si in voluntariat.
2. Urmatoarele training-uri s-au desfasurat in Bucuresti, incepand cu data de 20 februarie 2010, constand in intalniri bilunare in care au fost aprofundate subiecte ca antidiscriminarea, responsabilitatea globala, participantii au reflectat la sistemul politic si au invatat despre scrierea si managementul proiectelor in context TIA.
Obiectivele proiectului au fost:
1.stimularea constientizarii capacitatii personale de a influenta comunitatea;
2.imbogatirea cunostiintelor generale, necesare pentru generarea de initiative in folosul comunitatii;
3.cresterea creativitatii in generarea de initiative in sprijinul comunitatii;
Abordarea acestor aspecte in cadrul training-urilor s-a facut din interior spre exterior, de la dezvoltarea individului catre crearea premiselor de a genera schimbari la nivelul celor 4 dimensiuni ale cetateniei active: culturala, sociala, economica si politica.
Proiectul s-a bucurat de un mare succes, insa masura in care au fost atinse obiectivele, e cel mai bine impartasita prin insasi marturiile participantilor:
„Toate temele contineau raspunsuri la niste probleme foarte, foarte importante din comunitatea noastra. Nu ma asteptam sa gasesc o baza atat de solida de informatii intr-un mod atat de atragator”¦M-a facut sa-mi deschid ochii sa-mi dau seama ce rol important jucam fiecare dintre noi „ (Robert Agarici)
„Am aflat ca desi traim in Romania avem sansa sa evoluam” (Alexandra Maris)
„Acum am ajuns nu numai sa ne implicam in alte proiecte de anvergura internationala, dar sa scriem noi insine proiecte. In ceea ce ma priveste pe mine, impreuna cu 5 colege, am scris intai unul la nivel local ce a fost finantat de Youthbank, iar acum scriu un altul pe care-l voi depune la 1 iunie despre antreprenoriat” (Dobre Mariana)
„Mi-am largit prisma prin care intelegeam viata, toate temele m-au ajutat sa inteleg mai bine lumea, am constientzat si ne-am gandit la metode practice de a arata ca ne pasa de planeta, am reusit sa combatem discriminarea provenita din noi si am inteles mai bine ca toti suntem la fel”¦.M-a ajutat sa ma dezvolt armonios, sa ma cunosc mai bine pe mine dar si pe cei din jurul meu.” (Alina Gal)
Desi proiectul s-a incheiat oficial, participantii au multe activitati planificate, iar implicarea lor activa in voluntariat continua, avand mai multe proiecte scrise, deja depuse sau chiar aprobate si in desfasurare. De asemenea, mai exista o serie de alte initiative ce sunt colectate in brosura T4A, special pentru a le impartasi cu potentiali colaboratori. Daca doriti sa contribuiti la materializarea lor in calitate de voluntari sau parteneri, ne puteti contacta la [email protected].
Daca doriti sa contribuiti la materializarea lor in calitate de voluntari sau parteneri, nu ezitati sa ne contactati.
Mai multe detalii despre Liga pentru Educatie, Cultura si Sport (LECS) si proiect puteti gasi pe site-ul oficial al organizatiei www.lecs.ro